Meny

Start
Biografi
Filmografi
Discografi
Texter
Videos NY
Böcker m.m.
Wallpapers

Länkar  Köp Alice prylar  Sponsor

Alice Cooper Bio

Grundläggande fakta

Alice och hans föräldrar Alice Cooper föddes som prästsonen Vincent Damon Furnier den 4 Februari 1948 i Detroit, Michigan av
Ether Moroni & Ella Furnier.
Alice har en äldre syster som senare gifte sig med Grandall.
(Grandall var med och skrev Dance Yourself To Death som är med på plattan Flush The Fashion)
Artistnamnet Alice Cooper antogs 1967
1974 antog han officiellt namnet Alice Cooper

Sheryl Cooper Den 20 mars 1976 gifte han sig med Sheryl Goddard
Tillsammans har de tre barn
Calico Cooper Calico född 1981
Calico har turnerat och medverkat på Alice plattor sedan 2001
cAlicoCooper.com
Dashiel Cooper Dashiel född 1984
Dash är sångare i bandet Runaway Phoenix
Senora Rose född 1993.


Barndomen

Alice som barn Alice flyttade väldigt mycket under sin barndom. Innan han var ett år hade familjen Furnier både flyttat till Los Angeles och tillbaka till Detroit. Vid tre års ålder flyttade han till Phoenix och bodde
där i två år, sen bodde de åter i Detroit i tre år. När han var åtta var de tillbaka i Los Angeles,
där bodde de hos hans farbror Lonson. Hans mamma arbetade då på Jet Propulsion Lab. I maj 1961 flyttade de tillbaks till Phoenix, hans pappa arbetade där med Indianer.

Alice Den 4 juli 1961 (Independence Day) firade de med kyrkans medlemmar. När han kom hem kräktes han upp Lasagnen han ätit. Senare på natten hade han mycket ont i magen och började bli rädd för att behöva gå till en läkare och få en spruta (Han var rädd för sprutor) Han sade inget utan kämpade med smärtan. Två dagar senare kräktes han varje timme vilket han döljde för sin mamma genom att smita in på toaletten och satte på vattnet för fullt. Allt för att dölja kräkningarna. Hanns mamma blev dock misstänksam över att toaletten spolades så ofta. Han började då istället med att gå ut där ingen kunde höra honom. Men efter ett tag hade han så ont att han inte orkade gå ut. Hans mamma hittade honom i hans rum liggande på golvet badande i spyor. Hon tog honom genast till sjukhus.

Samma dag hade de hittat en död ko på Indian-reservatet de besökte. Han hade petat på det döda djuret med en pinne, även om alla bad honom att hålla sig borta. Läkaren på sjukhuset var övertygad om att han hade blivit smittad av kon, och satte honom på en isolerad infektionsavdelning. Två dagar gick och hans vita blodkroppar minskade i antal, på en vecka förlorade han vikt som "smör i solsken". Tio dagar senare var han så sjuk att de beslöt att öppna honom och kolla på insidan. Han var full av mask. Hans mage kryllade av dem och han ruttnade invärtes. De försökte att flytta hans inälvor för att kunna se blindtarmen men hans tarmar var för infekterade och ömtåliga. Hans blindtarm hade brustit en vecka tidigare men det var för sent att göra något åt det. De sydde ihop honom och satte ett dräneringsrör i honom. De sade till hans föräldrar att han skulle dö. Hans pappa vägrade tro på det. Han undrade varför Gud lät honom flytta till Phoenix för att arbeta med indianer. Han hade ingar pengar, tappade tron och nu ville Gud ta hans son ifrån honom. Läkarna gav "Alice" morfin med ständiga hallucinationer som följd. Hans föräldrar satt vid sjuksängen, läste serietidningar och Biblen. Han tappade nästan halva sin vikt och vägde som minst Ca. 30 kg. De ringde till kyrkomedlemmar i hela landet om hjälp. Han fick dussintals med brev och kort medan hans föräldrar satt och väntade på slutet. Men som av ett mirakel blev han frisk igen. Hans kraftiga viktminskning får han dock leva med resten av livet.

Skoltiden

Alice "Alice" gick på Cortez High School i Arizona där han studerade konst. Hans målningar var mörka med dystra människor vilket ansågs konstigt eftersom "Alice" utåt var glad och beskymmersfri.

Han deltog också i skolans löparteam. Han var såpass duktig att han slog det tidigare maraton rekordet på 42 km.

"Alice" arbetade på skoltidningen The Cortez Tip Sheet, där hade han en egen spalt kallad "Get out of my hair" och skrev under synonymen Muscled McNasel. Spalten hade ett foto på musklert taget av Glen Buxton. Glen och "Alice" blev vänner mest för att Glen i princip var förbjuden. Cortez var i huvudsak en skola för väldigt skötsamma barn. Vilket Glen inte var, hans skrytande och hans cigaretter fick rektorn George Buckley att tycka att han inte var något bra umgänge. Buckler var en kommunpolitiker och mormon i Phoenix. "Alice" vänskap med Glen fläckade ner hans eget rykte. Glen var en kille som ständigt blev avstängd från skolan för sitt långa hår och för rökning på skolans toaletter. När Buckley så att "Alice" umgicks med Glen hamnade han automatiskt på listan över misstänkta bråkstakar.

Flickvänner & Giftemål

Alice & Cindy Han var under slutet av sextiotalet och början av sjuttitalet ihop med Cindy Lang. När de gjorde slut 1975 så stämmde hon Alice5 miljoner dollar. Detta gjorde att Cindy fick mycket uppmärksamhet i media hon intervjuvades b.l.a av Phil Donahue60 Minutes. Fallet avgjordes i rätten 1981.

Under Welcome To My Nightmare turnen 1975 träffade han den 19 åriga Sheryl Goddard. (Alice var 28) Sheryl arbetade under turnen som dansare.
De gifte sig den 20 mars 1976.

Namnet

Han skriver i boken "Me Alice" att de gjorde "anden i glaset" (Ouija board). De frågade om det fanns en ande i rummet och svaret var ja. "Anden" stavade fram Alice Cooper. De frågade upprepade gånger med samma resultat.

De hittade senare på denna historia: Den 4 februari 1923 i Sussex, England (Samma datum som Alice är född) skulle det ha fötts en flicka som hette Alice Cooper. Hon var dotter i en finare familj men var ett mycket konstigt barn. Hon hörde röster som ingen annan kunde höra. Hennes syster Christine som var tre år äldre lärde henne Magi. Hon lärde sig att blanda drycker av örter och läsa trollformler som skapade olyckor. Den dagen Alice fyllde tolv år dog hennes föräldrar i en mystisk eldsvåda. Ett år senare blev hon vittne när Christine brändes på bål, anklagad för att vara en häxa. En vecka efter systerns död var även Alice död. Troligtvis tog hon sitt eget liv för att återförenas med sin syster på den andra sidan.

Vissa delar av historien med "anden i glaset" är sanna men det mesta ska tas med en nypa salt. Historien passade dock bandet mycket bra och skapade den mystik de ville ha.

Det ligger fortfarande idag en del oklarheter om hur det gick till men det mest troliga är att namnet Alice Cooper bara var något han kom på.

Musiken

Alice spelar gitarr När Alice 1964 startade The Earwigs så kunde han inte spela något instrument. Idag kan han spela munspel, lite gitarr och piano, men gör det inte särskilt ofta.

The Earwigs

"Alice" ordnade en talangjakt på skolan men det var ett problem: det fanns ingen med talang. Under ett möte tyckte John Speer att Dennis Dunaway kunde uppträda i klänning sjungande I Enjoy Being A Girl. Han älskade att hacka på Dennis. "Alice" tyckte att de kunde sjunga allihop men det var ingen som ville lyssna på honom. Senare kom Dennis till "Alice" och sa att han ville sjunga ihop med honom. John anslöts sig också. "Alice" frågade Glen som spelade gitarr om han ville vara med. Vips hade de bildat bandet The Earwigs. Eftersom ingen annan än Glen kunde spela något instrument fick de bluffa med resten. De framförde Beatels parodier och en av dem var We Beat You, Yeay, Yeah, Yeah
(She Loves You, Yeay, Yeah, Yeah)

The Spiders

The Earwigs var kortlivat och senare bildades The Spiders vilket bestod av samma medlemmar. Vincent Furnier (Alice), Glen Buxton, Dennis Dunaway, John Tatum och John Speer.

The Nazz

I samband med att de bytte namn till The Nass slutade John Speer och ersattes av Neal Smith. 1966 lämnade John Tatum bandet och Michael Bruce ersatte honom.

Alice Cooper

The Nazz bytte namn till Alice Cooper 1968. "Alice" gick senare på den kommunala Collegeskolan med konst som huvudämne. Han tog dock aldrig stundenten utan stack till Hollywood för att bli rockstjärna.

Låtskrivandet

När han får en idé så skriver han helt enkelt ner texten. Vad gäller musiken är det vanligt att han "hummar" fram en melodi. Det händer att någon annan har skrivit en text och ibland gör han om dem lite. En del av sina medskrivare har han aldrig träffat. De har helt enkelt bara skickat en kassett.

Avrättningarna

Alice har använt sig av tre olika avrättningar.

Hängning

Det gick till så att Alice under hela showen hade en pianotråd runt midjan. I slutet av showen lades snaran runt halsen på Alice (också kopplad till pianotråden). Under ropen Häng honom, Häng honom öppnades en fallucka under Alice, lamporna slocknade och ett band med åska spelades och det började blixtra. Denna typ av avrättning användes på: Killer turnen (1971), School´s Out turnen (1972) och Raise Your Fist And Yell turnen (1988).

Guilljotin

Alice stoppade in huvdet i guilljotinen, han hade lämnat ifrån sig mikrofonen men fortsatte att sjunga de sista textraderna. (Han mimar, den som då sjöng var Michael Bruce) Slutet var ett förinspelat band så att de övriga
musikerna kunde lämna sina instument för att attakera Alice avhuggna huvud och resten av hans "döda" kropp. Denna typ av avrättning användes på:
Billion Dollar Babies turnen (1973), Muscle Of Love turnen (1974), King Of The Silver Screen turnen (1977-1978), Constictor turnen (1986), Trash turnen (1990), Monsters Of The Millenium turnen (2001), Dragontown (2001) och på Dirty Diamonds turnen (2005).

Elektriska Stolen

Om denna typ har jag tyvärr inte hittat några uppgifter om hur det gick till. Denna typ av avrättning användes på: Love It To Death turnen (1970) och Madhouse Rock turnen (1979).

Avrättning på Hey Stoopid Turnen?

Enligt de uppgifter jag har hittat så förekom det ingen avrättning under Hey Stoopid turnen, men den spelning jag själv såg på Olympen i Lund avrättade han inte sig själv men istället en ung flicka. Det gick till som så att en flicka från "publiken" hoppade upp på senen, två män i "munk" kostymer tog henne och hon placerades på ett bord som hissades upp i luften det blixtrade och de sänkte sedan ner henne igen. Alice "lekte" sedan med hennes livlösa kropp.

Ormarna

Kachina (1971 - 1972)

Kachina var den första ormen och var omslagsflicka på Killer. Hon dog efter att ha krypit ner i toaletten på ett hotellrum på Tennesee Hotel under Killer turnen. Ägare till Kachina var Neal Smith.

Yvonne (1972)

Det finns ett rykte som säger att Yvonne nästan kvävde Alice under en repetition på Schools Out turnen. Norm Klein fick halshugga henne för att rädda Alice liv. Detta är ett rykte några bekräftande uppgifter har jag inte hittat.

Eva Marie Snake (1973)

Eva döptes efter en filmstjärnan Eva Marie Saint.

Angel (1977 - 1979)

Angel blev biten av sin "middag", en råtta och dog.

Veronica (????)

Alice nämnde den här ormen under en radiointervju. Om den funnits eller ej är osäkert.

Misstress (1986)

Var med under The Nightmare Returns turnen.

Lady Macbeth (1998)

Var med på Europa turnen. Namnet användes även under The Rock And Roll Carnival tour men det var egentligen en annan orm.

Övriga ormar

Under Raise Your Fist turnen användes ett flertal olika ormar. Under de tidigare åren hade Alice och de andra bandmedlemmarna själva hand om ormarna senare anställdes en ormskötare. Alla ormar som Alice haft har varit Boaormar utom den på Hey Stoopid som var en Python.

Alkoholen

Alice Cooper hade i början av sin karriär stora problem med alkohol. Han drack bland annat väldigt mycket öl. Men det var inte förren i slutet av 70-talet som de stora problemen började. Han lade in sig
frivilligt under tre månader (oktober - december 1977) på Bellevue Mental Hospital i White Plains, New York.

I April 1978 gjorde Alice sin första nyktra show och i Augusti släpptes plattan From The Inside som handlar om tiden på sjukhuset. 1979 gjorde han Mad House Rock tour. Han lyckades hålla sig nykter fram till 1981, då han började igen. 1984 tog Alice åter hand om sina alkoholproblem. Sedan dess har han varit nykter.

Teater

Under 70 - talet fick Alice beröm för införandet av teater på en rockscen. Senare tog David Bowie åt sig äran för detta. Han kunde göra det för han var medias gullegris medan Alice sjönk djupare i sitt alkoholmissbruk och i princip var bortglömd

Religon

Det går många rykten om Alice och hans religon. En av dem är att han har "hittat gud". Dessa rykten har förekommit en tid men de blev mer omfattande efter The Last Temptation plattan. Alice har alltid varit troende, hans far var präst och hans mor är fortfarande aktiv inom kyrkan.
Alice är ingen satanist men han är inte heller så religös att han lever efter bibels normer. Alice pratade tidigare sällan om sin religon och lämnade ingen information till de som frågade.
Idag är Alice "återuppväckt" och erkänt sig som troende

Priser

Alice har kammat hem några priser och titlar genom åren, dessutom har han varit med och presenterat ett antal på galor och liknande evenemang.

1974
Han presenterade något pris tillsammans med Helen Reddy som gick till Stevie Wonder.

1975
Var han på Rock Music Awards

1976
Rock Music Awards tillsammans med Diana Ross. Han kommer utspringande och attakerar en kvinna i publiken, vakterna tar honom, han sliter sig loss och sjunger Wish You Were Here och I Never Cry (Kvinnan i "publiken" var Sheryl Cooper)

1977
Rock Music Awards

1984
Grammys Galan

1988
Grammys Galan tillsammans med Lita Ford

1989
The Coca Cola Awards.
Presenterade Årets turne på MTV Galan
tillsammans med Christina Appelgate.

1990
American Music Awards - uppträdde med House Of Fire.

1994
Foundations Forum, Los Angeles gav Alice ett litet pris för lång och trogen tjänst. :)

1995
Nominerad i ?AMA? eller ?Grammys? Galan. Priset gick till Nirvana

1996
Annual Motor City Music AwardsStatsteatern i Detroit. Alice fick ett nytt pris för lång och trogen tjänst. När han ändå var (hemma) i Detroit så gick han på Baseball och kastade första bollen åt Tigers.

1997
American Music Awards tillsammans med Pat Boone som precis släppt Coveralbumet In A Metal Mood - No More Mr Nice Guy. VH1 Honors Show Var nominerad i bästa Hårdrock på Grammys Galan för låten Burn, Baby, Burn som han och Rob Zombie gjorde till Tv-Serien Arkiv-X.

2003
Fick Alice sin välförtjänta stjärna på Hollywood Walk Of Fame.

2004
Doktorstitel i "Performing Arts" av Grand Canyon University of Phoenix AZ

2006
Alice Cooper plockade hem levande legend-priset på Classic Rock Roll of Honour-galan i London. Queens gitarrist Brian May delade ut priset och en tavla föreställande Cooper till stjärnan.

2007
Alice delade ut "Stevie Ray Vaughan Award" till Chris Cornell från Soundgarden/Audioslave

© 1998-2010 AliceCooper.se om inget annat anges.
AliceCooper.se är en inofficiell sida och har ingen kontakt med Alice Cooper mangement.
Vi kan därför inte hjälpa er med att kontakta Alice eller någon av hans musiker.

För bästa visning bör du ha skärminställningarna på 1024x768pxl, och teckenstorleken "Mellan"
Gillar ni sidan? Sponsra

Powered by  MyPagerank.Net
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net

har besökt AliceCooper.se